Preview

Vestnik Moskovskogo universiteta. Seriya 16. Biologiya

Advanced search

THE MANIFESTATION OF SALT TOLERANCE FOR CYANOBACTERIA OF ARTHROSPIRA (SPIRULINA) GENUS — SPIRULINA PLATENSIS AND SPIRULINA MAXIMA

https://doi.org/10.1234/XXXX-XXXX-2011-4-17-21

Abstract

The  salt  tolerance of  two  representatives of  genus  Spirulina   (Arthrospira)  Spirulina   platensis and  Spirulina   maxima   has  been  investigated. They  both   are  the  widespread objects  of  photobio- technology and  it has  been  shown  that  the  content of 5—15%  sea-water in  medium has  not  caused the  decreasing of biomass  more  than  by 15—20%  as compared with  control. The  further decreasing of biomass  was proportionate to sea-water content in medium. The  investigation of reactivity of na- tive (intravital) exometabolites secreted into  cultural medium has  showed  that  the  sea-water content influenced the  oxidative   reactivity of  exometabolites. The  hour’s  rhythmics of  oxidative   reactivity alteration has  showed  the  distinguishes between  examined cultures.

About the Authors

A. Kh. Тambiev

Russian Federation


S. G. Vasilieva

Russian Federation


A. A. Lukyanov

Russian Federation


References

1. Ciferri O. Spirulina, the edible microorganism // Microbiol. Rev. 1983. Vol. 12. P. 551—578.

2. Ciferri O, Tiboni O. The biochemistry and industrial potential of Spirulina // Ann. Rev. Microbiol. 1988. Vol. 39. P. 503—526.

3. Dragos NHodisan V., Peterfi L. Spirulina, Caracte- rizarea biologica, obtinerea sivaloria ficarea biomasei // Contributii botanice. 1987. P. 235—257.

4. Bai N.Y. Mass culture of Spirulina and its morpho¬logical variability leading to reflections on species concept in Cyanophita // Arch. Hydrobiol. Suppl. 1985. Vol. 71. N 1—2. P. 219.

5. Vonshak A. Strain selection of Spirulina suitable for mass production // Hydrobiology. 1987. N 151—152. P. 75—77.

6. Тамбиев А.Х, Кирикова Н.Н., Мазо В.К. Циа- нобактерии рода Spirulina как перспективный объект фотобиотехнологии // Технологии живых систем. 2006. Т. 3. № 2.

7. Henrikson R. Earth Food Spirulina. Keenwood: Ronore Enterprises, 1997.

8. Tredici M.R., Papusso T., Tomasello V., Milicia F., Balloni W. La coltura di Spirulina su acgua di mare // Biotecnologie per la produzione di Spirulina. Rome: CNR-IPRA- ROMA, 1987. P. 73—89.

9. Valderrama GGardenas A., Marcovits A. On the economics of Spirulina production in Chile with details on dragboard mixing in shallow ponds // Hydrobiology. 1987. N 151—152. P. 71—74.

10. Rippka RDeruelles J., Waterbury J.B., Stainer R.I., Herdmann M.A. Generic assignments, strain histories and properties of pure cultures of cyanobacteria // J. Gen. Microbiol. 1979. Vol. 111. P. 1—61.

11. Reed R.H., Warr S.R.C., Richardson D.L., Moo¬re D.J., Stewart W.D.P. Blue-green alga prospects and perspectives // Plant and Soil. 1985. Vol. 89. P. 97—106.

12. Кевбрин В.В., Дубинин А.В., Осипов Т.А. Осмо- регуляция у морской цианобактерии Microcoleus ohono- plastes // Микробиология. 1991. Т. 60. № 4. С. 596—600.

13. Gabbay RTellor E. Cyanobacterial biomass pro¬duction in saline media // Plant and Soil. 1985. Vol. 89. P. 107—116.

14. Popovici J.H., Boldor O., Toma TWicola W., Titu H. Sea water used for the culture of a alga Spurulina pla- tensis // Rev. roum. biol. Ser. biol. veg. 1986. Vol. 31. N 2. P. 131—136.

15. Reed R..H, Richardson D.L., Warr I.K, Stewart W.D.B. Carbohydrate accumulation and osmotic stress in cyanobacteria// J. of General Microbiology. 1984. Vol.130. N 1. P. 1—4.

16. Михайлов А.А., Верзилин Н.Н., Пиневич В.В., Шаренкова Х. Влияние температурных и световых условий культивирования на продуктивность Spirulina platensis // Науч. докл. высшей школы. Биологические науки. 1972. № 2. C. 57—63.

17. Вахитов Т.Я., Петров Л.Н. Регуляторные функции экзометаболитов бактерий // Микробиология. 2006. Т. 75. № 4. С. 483—488.

18. Тамбиев А.Х. Реакционная способность экзометаболитов растений. М., 1984. 72 с.

19. Верц К., Рейц Д., Дравникс Ф. Исследование методом ЭПР автоокисления 3,4-диоксифенилаланина // Свободные радикалы в биологических системах. М.: ИЛ., 1963. C. 223—226.

20. Зотина Т.А., Болсуновский А.Я., Калачева Г.С. Влияние солености среды на рост и биохимический состав цианобактерии Spirulina platensis // Биотехнология. 2000. № 1. C. 85—88.

21. Ben Dhiab R., Ben Ouada H. Growth, fluorescence, photosynthetic O2 production and pigment content of salt adapted cultures of Arthrospira (Spirulina) platensis // Journal of Applied Phycology. 2007. Vol. 19. P. 293—301.

22. Тамбиев А.Х., Лапшин О.М. Временные ритмы изменений реакционной способности среды морских водо¬рослей // Применение научных разработок ученых-био-логов в рыбном хозяйстве. М.: Изд -во Моск. ун-та, 1987. C. 131—136.

23. Tambiev A.H., Lapshin O.M. Rhythms of excretion of organic substances by microalgae // Abstr. 8th Inter. Bio- technol. Sympos. 1988. Paris. P. 128.

24. 24. Тамбиев А.Х., Кирикова Н.Н., Бецкий О.В., Гуляев Ю.В. Миллиметровые волны и фотосинтезирующие организмы. М.: Радиотехника, 2003. 175 с.


Review

For citations:


Тambiev A.Kh., Vasilieva S.G., Lukyanov A.A. THE MANIFESTATION OF SALT TOLERANCE FOR CYANOBACTERIA OF ARTHROSPIRA (SPIRULINA) GENUS — SPIRULINA PLATENSIS AND SPIRULINA MAXIMA. Vestnik Moskovskogo universiteta. Seriya 16. Biologiya. 2011;(4):17-21. (In Russ.) https://doi.org/10.1234/XXXX-XXXX-2011-4-17-21

Views: 526


ISSN 0137-0952 (Print)